Juniorernes 8 tirsdagsture i løbet af skolernes sommerferie til vor lille Trend Å har ikke ligefrem været et tilløbsstykke. Drengene har ikke fanget en eneste fisk - og der var slet ingen tilmeldinger i går aftes. Fiskeriet har indtil videre været skuffende og det ser desværre ud til, at stort set hele årgangen af førstegangs-gydere mangler. Måske skyldes det stor skarv-prædation i den kolde februar måned 2021. Måske også, at udsætningerne af yngel stoppede for nogle år siden.
Den gamle juniorleder har også haft mange nul-ture, men en fin fisk i sidste uge endte dog i nettet. Forandring fryder, så jeg fiskede med en fin gammel Hardy splitcane-stang og en endnu ældre flue ved navn Fittinghauken som den fantastiske svenske natur-forfatter, Hans Lidman, hylder i høje toner som en ren fiske-magnet. Bogens titel er ”Fiskefeber”, men artiklen af samme navn som fluer findes også i en antologi ved navn ”Nattens Drottning”.
Hans Lidman fortæller, hvordan Fittinghauken, der blev opfundet af den norske fluebinder, Magnus Olsen, for små 100 år siden, fanger fisk, selv når alle hans øvrige fluer fejler. Så effektive fluer finder der ikke mange af, så jeg har lavet lidt husmands-forskning på det gamle mønster jf. vedhæftede foto:
Lidmans beskrivelse savner væsentlige detaljer, men nævner, at den ligner den samtidige Mustad-flue, ”Claret Sword”, som ses nederst th. på billedet.
For en del år siden spurgte jeg min gamle mentor, Julius Wedege, (der i mange år holdt lang sommerferie i Trend sammen med hustruen, Ellinor). Julius sendte mig den flue, der ses øverst th. og som mange mener er det korrekte mønster.
Hvis man googler Fittinghauken, tilbyder det svenske www.lapponicus,se næsten samme flue, men med brunt hackle (nederst tv.) og jeg har endog set fluen helt uden hackle.
Men efter at have nærlæst Lidmans tekst og kombineret den med min generelle erfaring med fangststærke fluer, er mit bud på den oprindelige, ægte Fittinghauken, fluen øverst tv.
Det var derfor den udgave, jeg forleden satte på forfanget for første gang – og som fangede havørreden på det andet foto inden for de første 10 kast! Så en lovende start – og hvis det fortsætter, vil vi selvfølgelig binde den på en af den kommende vinters klubaftener…
PS: Vi har netop fået oplyst, at vor ældste junior, Kristoffer, der som regel fisker sammen med sin far, Rune, har fanget et par havørreder over 50 cm. i åen denne sommer!!