Grønlænderfiskeriet

Af Orla Bertram Nielsen

Grønlændere er små blanke, men ikke kønsmodne havørreder, som trækker op i åerne i løbet af vinteren og det tidlige forår. De er lette at skelne fra de som regel større nedfaldshavørreder, der gydede efteråret før.

Nedfaldsørrederne er magre og gullige i farven og ikke gode at spise – i modsætning til grønlænderne.
Premiere- og vinterfiskeriet er tit en kølig fornøjelse. Rigeligt med varmt tøj fra top til tå er derfor første forudsætning for en god tur: Masser af plads i støvlerne til ekstra sokker, lange underbukser, en ekstra trøje, hue, halstørklæde og handsker. Yderst noget vind- og vandtæt tøj!! Varm kakao, suppe eller røde pølser i termokanden bidrager til at holde varmen.

GREJ
Hverken over og under vandet er der vegetation og grøde, som generer fiskeriet på denne årstid og da fiskene samtidig er af mindre størrelse, kan det meste spinnegrej bruges. Fra ultralet til kraftig tohånds.
Det ideelle spinnegrej til vinterfiskeri er 7-9 fod med kastevægt fra 4-15 gr. Dertil et mindre fastspolehlul med nylonline 0.25. Både til orme- og spinnefiskeri.

Til ormefiskeri bruges enkeltkroge st. 1/0, splithagl og et lille, traditionelt korkflåd.
Spinneagn:  BLINK 5-12 gr, f.eks. ABU Amulette, Island, Salar (alle 7 gr.) samt Cocktail, Krokodil, Alligator og mange flere. SPINNERE: Mepps og Vibrax no 1-3 mfl. WOBLERE: Rapala og Niels Master 5 cm., gerne i orange farver.
En ophængerflue i en kort tavs 30-40 cm. foran spinneagnet kan give ekstra gevinst.

Fluegrej: # 5-8 til grønlænderfiskeri.  LINEVALG: Flydeline eller Intermediate med synkespids. Eller Sinktip. Forfangsspids 0.23-0.30. Brug polbriller.
Fluer: Både farvestrålende og naturfarvede fluer kan fiske godt. Også belastede. Fra Red Tag Palmer, Uldsok og Thomasbergs Coachman over Orange Zonker, Micky Finn og Rogniglen til Shrimpo, Delphi Black & Silver og Ræven – for blot at nævne nogle få. Dagens udvalg er næsten uendeligt. Størrelser10-4.
METODER
Vinterperioden er typisk rig på nedbør og vandstanden i åen er derfor tit høj. Jo højere vandstand, jo mere grumset er vandet – jo større og mere farvestrålende kunstagn skal bruges. Og de skal tit fiskes så dybt og langsomt som muligt

Orm er meget effektivt, når vandet er kold, højt og grumset.
Når Trend Å i perioder falder og vandet bliver klarere kan fluefiskeriet være meget effektivt forudsat at det ikke blæser for meget. Fluen skal helst fiske dybt.

Lavtvandsperioder er også gode til at studere bundforholdene, lære åen bedre at kende og huske høllerne!

BEMÆRK:  Ørreder – og især sølvblanke grønlændere – er særligt sårbare i koldt vejr. Undermålere må aldrig lægges på sne eller is eller berøres med en tør, varm hånd. Det er bedst forsigtig at afkroge fisken i nettet – eller holde forsigtigt om den med en fugtig uldhandske.
En del grønlændere er undermålere, derfor bør krogens modhage klemmes ind med en fladtang. Så overlever næsten alle. Og husk at en grønlænder kan blive en blank trepunder til sommer….!

Bækørreder er tit magre og kan med fordel genudsættes til “genbrug” i maj-juni.

 

LUNEFULDT FISKERI
Grønlænderfiskeriet strækker fra premieredagen frem til starten af april og det kan variere fra uge til uge. Selvom premieren er sløj opleves jævnligt godt fiskeri i februar eller marts. En kuldeperiode, en vestenstorm eller en periode med høj vandstand kan pludselig trække en stime friske, bidevillige grønlændere op i åen.

Derfor skal du som altid være opmærksom på vejrets skiften og gerne prøve flere ture i periode. Gerne på forskellige strækninger af åen.
Foruden grønlændere og nedfaldsørreder kan der også være chance for fine blanke regnbuer fra fjorden, “Steelheads”, der gyder i det tidlige forår. De er som regel gode spisefisk……  Mvh. Orla Bertram